Även om det är en personlig fråga så finns det vissa rekommendationer för vad som bör göras för en god hygien. En del saker bör göras varje dag, andra varje vecka medan annat kan vänta ganska länge. Det gäller att hitta en balans i hemmet. Alla måste trivas så man ska varken fokusera för mycket eller för litet på renhållningen.

Saker som bör göras varje dag

Att bädda sängen kan vara skönt att göra innan man går till jobb eller skola. Det gör det trevligare att komma hem och håller sängen ren. Men ibland så kan det vara bäst att lufta sängkläderna genom att öppna fönstret eller till och med hänga ut dem.

Hur ofta bör man städa?

Dusch och toalett bör göras rent varje dag. Det kan räcka med att skölja och sedan torka ur duschen med en gummiskrapa, så att inte kondens eller tvålrester samlas. Även i köket så är det bra att torka av alla ytor, gärna med en antibakteriespray, och sopa golvet. Disk som står kvar kan börja lukta och det är alltid bäst att börja dagen med ett rent kök.

Den så viktiga veckostädningen

Det är inte allt som behöver göras varje dag för att hemmet ska vara rent och sunt. Och det är inte heller nödvändigt att göra storstädningen på en och samma dag. Istället kan man dela upp vissa sysslor under veckan så att det inte blir allt för tungt. Som att byta sängkläder och handdukar, till exempel, det kan gott göras vilken dag som helst.

Många tycker dock det är skönt att städa inför helgen, alternativ när vardagen tar vid igen. Dammsuga och torka golven med en mopp. Rengöra mikrovågsugnen både inuti och utanpå, samt torka av alla de ytor i köket som man inte gör varje dag. Städa badrummet riktigt ordentligt, inklusive speglar och kakel.

Städa någon gång i månaden

Har man tid och ork så är det klart att lite mer noggrann rengöring kan kännas bra. Men i alla fall någon gång i månaden så bör kyl och frys göras rent ordentligt, likaså diskmaskinen, tvättmaskinen och dammsugaren. Det är lätt att glömma bort dessa maskiner, men när de är rena så fungerar de också så mycket bättre. Fönster, gardiner och persienner bör ses över varje månad, men det kanske räcker med att rengöra dem mer sällan.

Det viktiga är att hemmet är trivsamt och rent, ibland mer men alltid någorlunda. Genom att hålla efter det på en daglig basis så blir vecko- och månad städningen lättare.

KONTORSSTÄDNING STOCKHOLM