Det kan verka som att ju starkare ett rengöringsmedel desto bättre, och framför allt om det är fullt av parfym. Men faktum är att det inte alltid blir så mycket renare, och istället så kan det vara riktigt dåligt för miljön. och det är inte bara den långsiktiga miljöförstöringen som kan bli stor, men idag är många känsliga eller allergiska mot alla de emiska medel som vi omges med idag. Det är inte alls ovanligt med astma efter avslutad storstädning.

Därför vänder sig allt fler till ekologiska alternativ eller naturliga metoder som inte inkluderar några kemikalier över huvud taget. Många av dessa har faktiskt visat sig vara riktigt effektiva. Hemmet blir rent men man slipper otrevliga allergiska reaktioner. Samtidigt så känns det bra att veta att man inte är ansvarig för att de så känsliga vattendragen blir fulla med rester från ens städning. Alla vinner på att städa på ett mer naturligt sätt.

KONTORSSTÄDNING STOCKHOLM

De bästa städprodukterna

Dels finns möjligheten att köpa färdigblandade, ekologiska rengöringsmedel. Så vanliga saker som grönsåpa är baserat på naturliga ingredienser och skonar både hem och familj. Alla vet hur bra det fungerar för att ta bort fläckar och göra allmänt rent. Men annars så kan man med fördel använda ingredienser som redan finns i skafferiet.

En viktig komponent i rengöringsmedel är tensider, det ämne som löser upp smuts och fet. Men det är också dessa som kan vara giftiga för levande organismer. Även miljövänliga rengöringsmedel innehåller detta ämne, vilket kan låta motsägelsefullt. Skillnaden är dock att för att kunna bli klassad som ett grönt alternativ så får de bara innehålla tensider som är lätta och snabba att bryta ner. På detta sätt så blir det riktigt rent utan att gifterna sedan blir kvar någon längre tid i naturen.

Miljövänliga alternativ

Idag finns det flera bra, miljövänliga alternativ på marknaden. Bland annat så säljs det mikrofiberdukar av olika slag som inte kräver några kemikalier alls. De suger åt sig damm och fett som blir kvar i duken. Vissa sorter är till för golv, andra för damning och det finns även varianter som lämpar sig för att putsa fönstren.

Det är viktigt att hålla rent i hemmet, det främjar både trivsel och hälsa. Men samtidigt så måste man se på den stora bilden, jorden runt omkring oss samt hur det påverkar familjens hälsa. Att gå grönt och välja så naturliga alternativ som möjligt är till nytta för alla. Och helt klart så blir det rent även med dessa alternativ.