Det är så vacker med en kristallkrona, både stora och små varianter. Ljuset bryts fint i prismorna och ger ett alldeles speciellt skens som sprids till rummets alla hörn. Men det innebär också ett flertal ytor där damm och fett kan samlas, och ibland har kristallkronan behov av en riktig rengöring.

Om man väljer att rengöra lampan medan den hänger uppe så kan det vara bra att ha ett öppet paraply under den. Denna kan fånga upp både smutsigt vatten och eventuella prismor som lossnar. Annars kan man ta ner kristallkronan och försiktigt lägga ut den på tidningspapper.

Det finns en spray som drar till sig smutsen som sedan bara rinner av. Det kan krävas ganska mycket spray, och man fortsätter tills alla prismorna är rena. Ett alternativ kan vara ljummet vatten som blandas med lite diskmedel och vit vinäger. Vartefter som prismorna rengörs så är det också bäst att torka av dem. En annan bra blandning är lika delar citron, ättika och vatten. Den fungerar lite grand som specialsprayen genom att fånga av smutsen som därefter rinner ner.

post6

Att rengöra en kristallkrona kan vara ett petigt arbete. För en riktigt grundlig behandling bör den tas isär och träs om, så att även hålen blir rena. Då är det bäst att göra upp ett schema först så man vet precis var varje prisma ska sitta. Det kan ta lite tid för lampan att torka, ibland flera dagar, men den bör inte hängas upp förrän den är absolut torr.

Ett bra tips är att använda sig av vita bomullsvantar. Den ena blötläggs med en rengöringslösning medan den andra förblir torr. Med ena handen så gnider man prismorna för att sedan torka dem med den andra. En fördel med den här metoden är att man snabbt ser smutsen på de vita vantarna och vet exakt vad som gjorts rent. Visit fönsterputs stockholm billigt

För de kristallkronor som inte är elektriska kan det vara lättast att sänka ner dem helt och hållet i en balja med varmt vatten och diskmedel. Om man vill kan de sedan sköljas av med rent vatten. Med alla lampor är det viktigt att se till att elen är avstängd innan man börjar göra rent, och att de är helt torra innan de sätts upp igen.

En ren kristallkrona är en fröjd att se på och en riktig dekoration. Den blir gärna fokus i rummet och det med rätta.

KONTORSSTÄDNING STOCKHOLM